Se utbud av kurser & tjänster här
Läs mer

Sveriges skogar är skövlade – varför bry sig?

Över 95% av Sveriges skogar är skövlade – mindre än 5 % kvar -varför bry sig?

”Nej -vad snackar du om, hela Sverige är ju fullt av skog!”

Njae…

Ta regnskog t.ex., där myllrar det av liv på alla fronter. När den skövlas och ersätts med eukalyptus kallar vi det för plantage. Ingen skulle komma på tanken att kalla det eller ens  jämställa det med den skogen som fanns. Men det gör vi i Sverige. Vi hugger ner komplexa ekosystem och ersätter med monokulturer.

På bilden ser ni ett ca 40-årigt granplantage i södra Sverige. Naturligt sett, på just denna plats, skulle här vuxit Ek, Bok, Lön, Ask, Alm, Björk, Rönn m.fl. och lite gran.

Men vi sätter förskönande namn på det. Trakthyggesbruk och föryngringsavverkning kallar vi det – men det är i grund o botten precis samma sak – vi skövlar och ersätter med plantage. Så – ja, till stor det stämmer det. Vi har mindre än 5 % skog kvar i Sverige.

Varför bryr jag mig om detta ? Jag är ju företagare o vill tjäna pengar.  Jo – därför att plantageartade monokulturer är dyra att anlägga och känsliga för stormar, röta, svampar och insekt och att de de facto utarmar marken. Förutom att mängder av växter och djurliv trängs undan….  Jodå – vi har alla all anlending att bry oss, företagare, miljövänner och vanliga Svenssons.

Dela artikeln:
Det här inlägget postades i Skogsbruk och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *