Se utbud av kurser & tjänster här
Läs mer

Ett skogsbruk drabbat av stormar.

bild (1)I en skogstidning för ett tag sedan läste jag om hur man skulle agera för att skydda sig mot stormskador. Tippsen var följande:

 

 • Röj väl

 • Gallra en gång

 • Avverka tidigt

 

 Det är råd för hur man skall agera – om man vill fortsätta att bedriva ett skogsbruk enligt ”Business as usual” – enligt de förutsättningar och rekommendationer som formades på 50 & 60-talet. Då barrträd var det enda som gick att sälja och bioenergi var en icke-fråga. 

 

 1965 stod min farfar  inför att sätta in en ny panna. Han tänkte då att en vedpanna var det naturliga valet, då han hade egen skog. Konsulten som anlitades avrådde honom å det bestämdaste- ”Installera en oljepanna och använd din tid på ett lönsammare sätt. Även om veden för all del är gratis så tar den ju fortfarande sin tid att hugga och lägga in i pannan.” – Och så blev det. Detta var Sverige anno 1965. Olja, kalhyggen och granplanteringar var det som gällde. 

 

Idag ser det annorlunda ut. Idag finns det avsättning för alla trädslag. Ofta som timmer och alltid som energi, en sektor som blir allt större både nationellt och internationellt. Vad gäller energi innehållet är det dessutom generellt högre för lövträd jämfört med barrträd, mätt per kubikmeter. Se sidan iii på denna länk.

 

2011 publicerade SLU en rapport som tittade på vilka skogar som klarat sig bäst i de stormar som varit de senaste åren. Vad det kom fram till var följande, en blandskog klarade sig mycket bättre.

 

 ”Den modell som bäst förklarade risken för stormskada innehöll följande variabler: Andelen gran, medelhöjden på skogen och andelen lövträd.” 

Risken för stormskador, i uppvuxna, enskiktade granskogar, halverades när andelen löv var högre än 30%.

 

 

 För femtio år fanns två trädslag för den som ville bedriva ett aktivt skogsbruk – gran och tall. Idag finns avsättning för alla. 

 

Som vi ser det kan ingen säga vilket trädslag som kommer att betalas bäst om femtio år. Det vi däremot kan säga är vilka trädslag som naturligt sett passar bäst på en mark och därmed står starkast mot exempelvis stormar och även är bäst rustad att hantera kommande klimatförändringar. En naturlig blandskog är inget annat än resultatet av årmiljoner av evolution. En evolution som dessutom pågår just i detta nu. 

 

 

Gott Nytt 2014!

// Mikael  

 

Dela artikeln:
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *