Se utbud av kurser & tjänster här
Läs mer

Ekosystemets fantastiska komplexitet

Ekosystemet utgör själva fundamentet för liv på jorden – det producerar syret vi andas, renar vattnet vi dricker och ger oss möjlighet att samla, jaga och odla den mat vi äter.

Vi människor har åstadkommit mycket som vi har nytta av i våra dagliga liv. Men för att vi skall kunna njuta och använda all modern teknik behövs ett fungerande ekosystem. Jag tycker det är svårt att skriva om dessa saker utan att låta som en miljöfundamentalist – eller miljöradikal för den delen. Men denna fråga är för stor, för grundläggande, för att låta sig begränsas till miljöorganisationer eller miljöpolitiker.

Mycket skogsforskning handlar om hur vi kan effektivisera och maximera, hur vi kan producera mer, snabbare och billigare. Man tar fram trädplantor som växer snabbare, provar ut vilken mängd konstgödsel som ger mest volymtillväxt i förhållande till kostnad, maskiner som hugger mer och fortare. 2012 användes ca: 20 ton bekämpningsmedel inom skogsbruket, 50´000 hektar gödslades, 160´000 hektar markberedes, 165´000 hektar planterades och 390´000 hektar röjdes.

Allt för att rationalisera maximera. Men vad? Och på vilkets bekostnad?

Häromdagen såg jag en film. (se separat länk nedan) Filmen beskrev den ekologiska situationen i Nationalparken Yellowstone. Där hade vargen utrotats för ca 90 år sedan, vilket hade lett till att hjortarna kraftigt ökat i antal. Detta gjorde att de kunde börja röra sig på ett annat sätt – när inte vargarna fanns kunde de i lugn och ro stå stilla på de bästa betesplatserna, vilket gjorde att de vissa områden blev helt renbetade så att endast gräset blev kvar.

Hjort_Yellowstone_low

 

Videbuskar och mycket av den övriga vegetationen försvann längs flodstränderna, då de konstant betades innan de han växa upp – detta lede bl.a. till att bävern blev av med både sin mat och sitt byggmaterial. Stränderna eroderade – rasade ner i floden, när det inte längre fanns buskar som kunde binda ihop jorden med sina rötter.

Hur kan man nu veta detta?  Jo – för ca 20 år sedan återinplanterades vargen. Och den effekt det har fått är makalös. Vargens närvaro påverka själva floden form.

Det som för mig framträder så tydligt i denna film är att ekosystemet utgör en helhet – hur antalet fåglar, bär och buskar – ja själva flodens form –är ett resultat av en helhet, i detta fall huruvida det finns varg i området eller ej.

Hur hänger detta ihop med skogsbruk i Sverige? På väldigt många sätt. Till att börja med vill jag återupprepa att detta inte är en isolerad skogsbruksfråga – det är en samhällsfråga.

Vilka saker skall vi maximera? –och i så fall– på vads bekostnad?  Jag lämnar den frågan hängande ett tag, men var så säkra – jag återkommer.

Hälsningar //Mikael

 

http://www.youtube.com/watch?v=ysa5OBhXz-Q

En forskningsrapport som även behandlar detta finns att läsa bl.a här.

 

 

Dela artikeln:
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *