Se utbud av kurser & tjänster här
Läs mer

Den ekonomiska betydelsen av ekosystemtjänster

 

 

IMG_0085 low

I en utredning tillsatt av regeringen så läste jag för ett tag sedan om den ekonomiska betydelsen av ekosystemtjänster.

Internationell forskning understryker värdet av att upprätthålla en rik mångfald av arter och ekosystem för att minska sårbarheten för olika slags störningar. Den biologiska mångfalden utgör en slags försäkring som ökar skogens förmåga att hantera klimatförändringar, stormar och insektsangrepp.

 

Inom det svenska skogsbruket har man sedan femtiotalet satsat på i huvudsak gran och tall, då detta var det enda industrin då kunde använda. Efter stormarna Gudrun, Per och nu senat Simone, visar det sig att dessa skogar i långt högre utsträckning riskerar att drabbas av skador, jämfört med skogar som är mer blandade. 

 

Studier från både Sverige och Europa visar t.ex. att risken för att drabbas av en stormskada halveras när det finns 20-30% lövträd i skogen, jämfört med uppväxta granskogar.  

 

Detta är ett exempel på den ekonomiska nyttan av ekosystemtjänster, som pekar på hur en blandskog med hög biologisk mångfald rent ekonomiskt ger ett mervärde och fyller en funktion genom att ge en skog som är mer stabil och flexibel. Det kommer nu fler och fler rapporter och studier som pekar på fördelarna med att bedriva ett mer naturnära skogsbruk.

 

För mig som jobbat för detta de senaste tio åren är detta förstås mycket glädjande. Enligt min mening är det viktigt att tillägga att de fördelar som kommer fram i första hand gäller för den enskilda skogsägaren. 

 

För industrin kan det förhålla sig annorlunda, då de har byggt upp och anpassat sin verksamhet för den typ av skogsbruk som bedrivits de senaste 50 åren. 

Mikael Karlsson 

Dela artikeln:
Det här inlägget postades i Ekonomi, Ekosystemtjänster, Resiliens, Skogsbruk och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *