Se utbud av kurser & tjänster här
Läs mer

Blandskogar – ett sätt att sprida riskerna, & öka chanserna, skulle jag vilja lägga till.

Blandskog_hunneberg_low

Häromdagen var jag inne på Skogsstyrelsens klimatsidor på webben. Där bl.a. följande rubrik fanns att läsa:

”Blandskogar – ett sätt att sprida riskerna” – och öka chanserna, skulle jag vilja lägga till. 

 

Rubriken sätter fingret på en intressant punkt, nämligen riskhantering. Det skogsbruk som vi har haft fram tills idag, där vi har gjort kalhyggen på vilka vi sedan planterat och röjt fram ett och samma trädslag, oftast gran eller tall, hade sin logik för 50 år sedan. Då var gran och tall det enda som efterfrågades av industrin. Bioenergi var en icke fråga och ingen talade om ekosystemtjänster.

 

Efter Stormarna Gudrun, Per och nu senast Simone blir det tydligt att de skogar som vi anlagt de senaste 50 åren har en förhöjd risk att drabbas av stormskador. Närmre bestämt en ca 100% -ig ökning. Mer om detta finns att läsa följande rapport. Rapport ett. Rapport två.

Vad gäller ekonomi finns det ingen seriös rådgivare som rekommenderar att satsa allt på en aktie. Som sagt hade detta sin logik för femtio år sedan, då löv ansågs som ett oanvändbart ogräs, att så genomgående satsa på endast gran och tall.

 

Idag är det annorlunda. Industrin kan göra nytta av många trädslag. Björkmassaved betalas bättre än barrmassaved, björk som för 50 år sedan ansåg som ogräs. Timmer är en internationell handelsvara. Bioenergi är en het fråga och ekosystemtjänster har blivit ett ämne på mångas läppar.

 

Detta gör att vi idag har helt nya förutsättningar när vi skall ta ett beslut för vilken riktning vi skall ge vårt skogsbruk.

 

 

//Mikael

 

Dela artikeln:
Det här inlägget postades i Ekosystemtjänster, Lümod, Resiliens, Skogsbruk, Storm och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *