Se utbud av kurser & tjänster här
Läs mer

Åter från exkursionen med Södra

Nu är jag åter hemma ifrån Södras exkursion på temat ”Kontinuitetsskogsbruk, är det något för Södra Sverige?”

Forskarna gav en nyanserad och intressant bild, som förmedlade att det finns både för och nackdelar där det är svårt att klart och tydligt säga vad som är bäst. Några exempel visades där det kunde finnas fördelar med kontinuitetsskogsbruk. Bl.a. en del studier som visar att risken för stormskador minskar, samt att en del växter och djur klarar sig bättre.

Sen på eftermiddagen så hade Södra en presentation där de gav sin syn. För mig verkar de som att de i grunde inte tänkte på möjligheterna för kontinuitetsskogsbruk, utan mer tänkte ur ett kalhyggesperspektiv.

För mig så handlar kontinuitetsskogsbruk om att ta ut en ny riktning, mot ett skogsbruk som bygger på skogens naturliga förmåga att växa och föryngra sig. Ifrån vilken vi sen kan skörda utav den löpande tillväxten. Det första exemplet som vi tittade på, en 35 årig granplantering, så befinner man sig långt ifrån det vi pratar om -. I det fallet så kommer det att ta många år innan man börjar se ett resultat.

1996 belönades Lübeckmodellen* med ”Paper Moon – the International Paper Industri Award”. Bland organisationerna som stod bakom finns bl.a. SCA, Stora Enso och Södra. En av motiveringarna vid prisutdelningen var modellens förmåga att kombinera produktion och miljö.

Hälsningar – Mikael

*Modellen har ett annat namn i Tyskland. Översatt till svenska så bli något i stil med ”naturorienterat skogsbruk” eller ”process skydd”. Modellen tillhör gruppen C.T.N.F. Close To Nature Forestry.

Ps. I det material som vi delade ut den 31/10 hade det blivit ett tryck fel – där stod ”om femton år kommer beståndsvolymen att vara ca 22 m3sk.” – det skall vara ca 220 m3sk. Ds.

 

Dela artikeln:
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *