Se utbud av kurser & tjänster här
Läs mer

Stormar kräver starkare skogar

Flera storma har dragit in över Sverige den senaste månaden.  Man uppskattar att stormen ”Dagmar” fällde ca 4- 5 miljoner.

 

Naturligt föryngrad blandskog

Att stormar kommer och går kan vi inte göra någonting åt – vad vi däremot kan påverka är hur skogen ser ut, vilken struktur och sammanställning den har.  En blandskog står bättre rustad att klara en storm, detta är väl känt och konstateras bl.a. av SLU i en utvärdering som gjordes efter Gudrun.

 

Då Lübeckmodellen leder till just blandskogar har vi som arbetar med detta fått en hel del uppmärksamhet i media den senaste tiden. ATL, Land och Smålandsposten har skrivit om detta den senaste veckan.

Ingen kan se in i framtiden – varken med avseende på stormar eller virkespriser. Vad vi däremot kan veta är vilka träd och skogar som växer lämpligast på en viss plats, nämligen de skogar som genom årmiljonerna växt fram i Darwins hårda skola – det är av denna anledning som Lübeckmodellen arbetar med skogens naturliga struktur och sammansättning – helt enkelt för att det är den som visat sig mest lämpad att klara naturens alla påfrestningar.

 

Arikeln i smålandposten finner ni på:

http://www.smp.se/nyheter/vaxjo/hogre-skogsvarde-utan kalhyggen(3114853).gm#disqus_thread

 

Dela artikeln:
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar till Stormar kräver starkare skogar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *