Se utbud av kurser & tjänster här
Läs mer

Guidning i Lübeck den 10-11:e maj 2018

IMG_0128_low
City forest of Lübeck

För tjugofem år sedan tog man ut en ny riktning för skogsbruket i Lübecks stadsskogar. Man önskade ett skogsbruk och en skog som skulle kunna erbjuda mer och fler ekosystemtjänster och fortfarande ge en intäkt genom virkesförsäljningen. Man beslöt sig för att lägga om skogsbruket för hela sitt skogsinnehav och modellen man tog fram är den som i Sverige kommit att kallas för Lübeckmodellen – Ekosystembaserat skogsbruk.

Modellen har sedan dess fått en lång rad nationella och internationella priser för sin förmåga att kombinera ekonomi, ekologi och sociala värden.

En omställning till ekosystembaserat skogsbruk har gett deras skogar både högre tillväxt och större biologisk mångfald. På resan får du lära dig hur de gjort och vad de lärt sig hittills.

Guidningen genomförs i samarbete med Lübeck stad. Knut Sturm har varit med sedan starten och är idag skogschef.

 

”Deras filosofi vid brukandet av skogen känns som en mycket modern, kvalificerad och hållbar metod för framtiden. Jag känner någon slags lättnad över att finna något jag inte visste fanns. God ekonomi. Vackra, upplevelserika skogar. Och den svarta storken har återvänt.”

Ylva Birkne Skogsstyrelsen & Lennart Gustafson Göteborgs Stad, Park- och Naturvårdsförvaltning.

  

Guidningen omfattar två dagar

Den mesta tiden är vi ute i skogen och tittar på praktiska exempel. Hur stora, uppvuxna skogar kan se ut när man har nått sitt mål, men även hur det kan se ut när man till exempel har en granplantering som utgångsläge, där man ligger långt ifrån det som är en för platsen naturlig skog och man kan gå tillväga när man nu tagit ut en ny riktning för skogsbruket.

Vi har valt ut exempel som i stor utsträckning kan likna den situation som vi har på många håll i Sverige i dag. Av förklarliga skäl är exemplen i första hand jämförbara med t.ex. bättre mark i södra Sverige. Men modellen som sådan är en princip för hur man sköter, skördar och förvaltar en skog utifrån varje plats egna lokala och naturliga förutsättningar ser, vilket gör att den går att tillämpa överallt där träd och skog är det som växer naturligt.

Vi kommer exempelvis att titta på hur naturliga skogar ser ut när man närmar sig de lokala målen – med magnifika bokar, ekar och lönnar. Samt hur man ställer om från granplanteringar till lövblandskog, på marker som är naturligt lövdominerad.

Lübeckmodellen är en princip som är tillämpbar överallt i världen där skog växer naturligt. Hur mycket, hur ofta och vad man hugger beror på var i världen man befinner sig.

Dagarnas innehåll:

9/5
Gemensam middag kl. 18:00 för de som anlänt. Bord är reserverade på hotell Friederikenhof.

10/5
Kl. 8:15 startar vi. Upplägg och dagordning anpassas till väderlek. Under dagen kommer vi att gå igenom grunderna för ekosystembaserat skogsbruk, hur det startade, varför och vilka mål man har. Största delen av dagen kommer vi att vistas ute i skogarna – så tag med klädsel efter väder!

På kvällen finns reserverade bord på hotell Friederikenhof.

”En av de mest givande exkursionsresor jag gjort. En sak jag var tvungen att påminna mig gång på gång är att skogarna vi besökte är produktionsskogar, med produktionssyfte. Tack för en mycket bra resa!”
 Emil Åsegård, Student 

11/5
Kl. 08:15 Knut Sturm guidar och visar exempel.
Vi tittar på gallringseffekt, måldiameter, föryngringsgynnande åtgärder och naturliga processer. En röd tråd för dessa dagar är produktion, resiliens och biologisk mångfald. Skogsbruket i Lübeck har genom de senaste tjugofem åren erhållit en lång rad nationella och internationella priser för sin förmåga att kombinera ekonomi, ekologi och sociala värden.

Välkomna! Med vänliga hälsningar Mikael Karlsson & Knut Sturm

 

Praktisk information

Start: 10/5 kl. 08.15 – samling vid hotell Friederikenhof.

Avslutning: 11/5 kl. 15.00 – skjuts till Lübeck tågstation arrangeras för de som önskar.

Pris för två dagars guidning: 5.900 kr. Fika och lunch ingår.

Pris för boende: Från 550 kr/person/natt. För den som önskar eget rum är priser 850 kr/natt. Hotell Friederikenhof.

Pris för resa till Lübeck: Bokas och betalas av deltagarna själva. Till Lübeck kan man resa med tåg, bil eller flyg via Hamburg. Från Hamburgs flygplats till Lübeck tar det ca 1,5–2 timmar beroende på färdmedel. Taxi från Lübeck tågstation till hotellet kostar ca 200 SEK.

Antal deltagare: Högsta antal deltagare 15.

Anmälan: Anmälan är bindande. För avbokning som görs före den 31:a mars 2018 erhålls full återbetalning. För avbokning som görs efter den 31:a mars görs ingen återbetalning.

OBS: Vi startar 08:15 på morgonen den 10/5, så kom gärna dagen kvällen innan. Tänk även på att ta med kläder efter väder! 

Välkomna!

 

Beställ er egen kurs

Hyggesfritt skogsbruk är något allt fler efterfrågar. Men hur gör man?  Kurserna hålls både i Sverige, Norge, Danmark & Finland.

Vi börjar med att gå igenom de teoretiska grunderna för Lübeckmodellen och fortsätter under eftermiddagen med hur Lübeckmodellen tillämpas i praktiken i skogarna där du bor. Lübeckmodellen går att tillämpa överallt där skog och träd växer naturligt, sen hur mycket, hur ofta, var och när beror på skogens nuvarande tillstånd samt var i landet (eller världen) skogen befinner sig.

 

Anmäl er här:

Välj
Ditt namn (*)
Din epost (*)
Faktureringsadress (*)
Postkod (*) Stad (*)
Önskad mat:
Meddelande:

Dela artikeln:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *