Se utbud av kurser & tjänster här
Läs mer

Nu tar naturen över

 Foto: Sergiy Gaschak/AP

Foto: Sergiy Gaschak/AP

För 30 år sedan small det i Tjernobyl och människorna evakuerades. I DN kunde man igår läsa följande: När forskare efter hand började ta sig in i den radioaktiva zonen upptäckte de att djurlivet tycktes ha fått en skjuts framåt i frånvaron av mänskliga aktiviteter.

Just detta belyser problemet med dagens situation i skogsbruket avseende den biologiska mångfalden. Vi har stökat och bökat så mycket att många av djuren helt enkelt  inte finner någon stans att bo.

De senaste 200 åren har åttio procent av världens naturskogar huggits ner. Åttio procent. En del har omvandlats till åkrar, en del har blivit öknar och mycket har återplanteras. Men en planterad monokultur är inte samma sak som en skog.

När vi hugger ner en mångfald och ersätter det med en enfald, så får det stora konsekvenser.

”Den bakomliggande anledningen till att många skogsarter är rödlistade är att det svenska skogslandskapet sedan mitten av 1900-talet storskaligt omvandlats 
av trakthyggesbruket i syfte att få en hög virkesproduktion.” Artdatabanken, SLU

Jorden bildades för 4,5 miljarder år sedan. Så småningom började livet krypa upp på land och skogarna breda – i takt med detta utvecklades djur och natur – hela den biologiska mångfalden. Först efter flera miljarder år var jorden och ekosystemet moget att ta emot oss – människor.

Skogen utgör jordens vagga för den  biologiska mångfalden på land.

 

Detta är ett av skälen till att grundprinciperna för Lübeckmodellen och Ekosystembaserat skogsbruk är minimum interferens.

 

Hälsningar, Mikael

Dela artikeln:
Det här inlägget postades i CTNF, Hyggesfritt, Kontinuitetsskogsbruk, Lümod, Okategoriserade, Silvaskog, Skogsbruk och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *