Se utbud av kurser & tjänster här
Läs mer

Lübeckmodellen – en sammanfattning

Lübeckmodellen är ett ”Naturnära kontinuitetsskogsbruk” vilket innebär skogsbruk genom plockhuggning, med utgångspunkt i de lokala förutsättningarna och i första hand med naturlig föryngring. Detta ger en skiktad blandskog utan kalhyggen.

Det hela började i Lübeck för ca 25 år sedan efter att de haft en period med omfattande stormskador och efterföljande insektsangrepp vilket ledde till vikande ekonomiska resultat i det skogsbruk de då bedrev, som då i huvudsak baserade sig på plantering och skötsel av barrträd i monokulturer, liknande det vi i Sverige gjort de senaste sextio åren.

Man ställde sig frågan: ”Skulle man kunna bedriva skogsbruk på något annat sätt? Skog har ju både växt och föryngrat sig själv i årtusenden – skulle det vara möjligt att finna ett sätt att skörda det som växer naturligt? Och att få ekonomi i det?”

Svaret blev ”Ja”. Det faktum att skog är det som kommer av sig själv på så gott som all mark i vårt land, nedanför trädgränsen, ger att modellen kan användas överallt där det växer skog.

Hur en Lübeckskog ser ut, vilka trädslag det blir och hur fort den växer kommer att variera ifrån plats till annan, utifrån de naturgivna förutsättningarna. Detta ger även en bra ekonomi – för det som växer av sig själv kräver få investeringar och lite arbete.

Dock skall skogsbruk, oavsett modell, inte bedrivas överallt. Naturreservat och hänsynsytor kommer alltid att behövas.

Idag används modellen på ca 400 000 hektar, spritt över världen, varav ca 20 000 hektar i Tyskland. Lübeckmodellen innebär helt enkelt skogsbruk där man låter skogen få vara skog, där vi varsamt bedriver skogsbruk.

Bästa hälsningar, Mikael Karlsson

Lübeckmodellen – en sammanfattning.pdf

Dela artikeln:
Det här inlägget postades i Okategoriserade, Skogsbruk och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *