Se utbud av kurser & tjänster här
Läs mer

Hur vill du att din skog ser ut?


Skogen har länge legat mig varmt om hjärtat. Hela livet faktiskt, uppfödd som jag är på landet i norra Halland, mitt emellan skog, åker och äng.

För sju år sedan bestämde jag mig för att förändra skogsbruket i grunden. Varför? Jo, för att jag älskar skog och i 80-90% av Sveriges skogar bedrivs det skogsbruk.

Eftersom jag vill förändra skogslandskapet i stor skala är det alltså här jag vill verka. Sagt och gjort, för några år sedan startade vi Silvaskog AB.

Vad får mig att tro att det är möjligt att förändra skogsbruket? Därför att vi erbjuder markägaren att behålla sin skog (inga kalhyggen) och samtidigt fortsätta tjäna pengar.

Finns det någon hake? Egentligen inte, det enda som står i vägen är en lång rad fördomar om olönsamhet och ineffektivitet. Det gör mig oerhört glad att skogsdebatten nu börjar ta fart, ta plats på den allmänna arenan och kliva fram ur fördomarnas förvirrade land. Bilden ni ser är från norra Halland, fotograferad i lördags. Till höger är det en virkesåker av gran- till vänster en bok och ekskog. Vilken vill du äga?

 

Nedan citat om Lübeckmodellen ifrån bloggen på ”Cornucopia?”

”I grunden handlar metoden om att inte göra något som kostar dig pengar, utan bara göra sådant som direkt ger pengar i näven och bara när du faktiskt behöver pengar i nävenIngen plantering. Ingen röjning. Ingen förröjning. Ingen tidig förstagallring. En stämplad precisionsgallring vid kanske 40 års ålder istället för brutal massavedsgallring vid 25 år. Och bara om du behöver pengarna. Skogen förräntar sig bäst på rot och behöver man inte ta ut pengar för lön eller investeringar så kan den alltså lika gärna stå.”

Vidare:

”Ingen form av ersättning har utgått till mig eller till mig anhörig för detta inlägg, utan produktplaceringen för Silvaskog och Lübeckmodellen bjuder jag på, då den känns så väldigt rätt och relevant för nyare skogsägare som upptäckt vem det är som profiterar på dina miljoninvesteringar i skog. De gamla drakar som sitter cementerade med 100 000-tals kronor i insatskapital hos Södra har förstås en annan åsikt. Och sågverk som ägs av massaindustrin vägrar förstås ta emot allt för grova stockar eller vill inte betala extra för senvuxen kärnved.”

 

Läs vidare på bloggen: http://cornucopia.cornubot.se/2012/05/alternativt-skogsbruk.html

Dela artikeln:
Det här inlägget postades i Okategoriserade, Skogsbruk och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *